TV-Leksikon

Modtager typer:

DVB-T
Digital Video Broadcasting – Terrestial.
Digital tv-signal via jordbaserede antenner.

DVB-C
Digital Video Broadcasting- Cable.
Digital tv-signal via kabelnettet.

DVB-S
Digital Video Broadcasting – Satellit.
Digital tv-signal via satellite og parabol.


Mpeg-2: Standard der komprimerer billede og lydsignaler sammen under transmission. Idag og frem til 2012 sendes digital tv over antenne i Mpeg-2.

Mpeg-4: Standard der komprimerer billede og lydsignaler sammen under transmission. Mpeg-4 er mere effektiv end Mpeg-2, så der kan sendes flere tv-kanaler over den samme båndbredde. Fra 2012 sendes digital tv over antenne i Mpeg-4.

SDTV: Standard Definition. Det er den billedekvalitet, alle kanaler sendes i idag. SD sendes både i det gamle 4:3 format og det nye brede 16:9 format.

HDTV: High Dfinition. Høj billedkvalitet med op til fem gange så mange billedpunkter og dermed et meget flottere og detaljeret billede. HD sendes kun i 16:9 formet.


Ofte stillede spørgsmål:

Ser man automatisk HDTV på en HD Ready fladskærm ? Nej, HD Ready er en mærkning, der viser, at tv skærmen er i stand til at vise billeder i HDTV kvalitet. Du skal også have en modtager (enten en seperat modtagerboks eller en modtager indbygget i tv-apparatet) der kan modtage HDTV. Og så skal du abbonere på på de nye HD-kanaler.

Er digital TV og HDTV det samme ? Nej, digital tv kan sendes i to kvaliteter – Standard tv (SDTV) og High Definition tv (HDTV). HDTV er i en langt større opløsning, som giver skarpere billeder med flere detaljer.

Hvad skal man gøre, når Mpeg2 i år 2012 erstattes af Mpeg4 ? Mpeg2 og Mpeg4 er standarder for komprimering af tv-signalet. Den digitale modtagerboks, du benytter, skal kunne håndtere den kompromeringsstandard, som tv-signalet udsendes i. DR og TV2´s nuværende digitale udsendelser benytter Mpeg2-standarden. Du kan ikke benytte en digital modtagerboks, der kan håndtere Mpeg2 til at modtage signaler i Mpeg4 på. Men det omvendte er muligt.

Kilde: www.digitaliseringen.dk

Mere om digital tv: www.boxertv.dk & www.digi-tv.dk